Vlooien bij je hond bestrijden – Azijn helpt vlooienplagen voorkomen!

Wil je liever niet met poeders en sprays aan de slag maar ben je op zoek naar een duurzame manier om vlooien te bestrijden bij je hond? Denk dan eens aan azijn. Als je nauwgezet de hieronder beschreven stappen volgt dan kun je met azijngoed schoonmaken en een heel eind komen om je trouwe viervoeter te vrijwaren van vlooien.

Wat zijn vlooien?

Vlooien zijn kleine, bruine of zwarte bloedzuigende parasieten die veel overlast kunnen veroorzaken voor honden of katten. Bij onze huisdieren komen hoofdzakelijk twee soorten vlooien voor: de kattenvlo en de hondenvlo. Vlooien bij de hond zijn opmerkelijk genoeg meestal ook kattenvlooien.

Hoe loopt mijn hond vlooien op?

Honden kunnen vlooien mee naar huis nemen door contact met andere dieren. Een besmetting met vlooien ontstaat vaak doordat honden of katten op plekken komen waar vlooien voorkomen. Als je kat of hond vlooien heeft kan deze ook andere huisdieren besmetten. Maar je kunt ook zelf eitjes, larven en poppen mee naar binnen lopen, bijvoorbeeld als je ergens op bezoek bent geweest waar vlooien waren. Vlooien op het dier zijn vaak het topje van de ijsberg. Als je hond regelmatig krabt en je ziet kleine zwarte korreltjes dan kun je ervan uitgaan dat je hond last heeft van volwassen vlooien en dat de bestrijding van vlooien noodzakelijk is.

Hoe ontstaat een vlooienplaag?

De volwassen vlo leeft in de vacht van je hond, maar het grootste gedeelte van de levenscyclus van de vlo speelt zich af in de leefomgeving van huisdieren. De volwassen vlo bijt zich vast in de huid van je hond. Een volwassen vlo zuigt bloed van je hond op en gaat eitjes leggen in de vacht van je hond. De eitjes vallen uit de vacht op de grond waar ze zich verder ontwikkelen tot larven. Eitjes en larven verspreiden zich overal waar je trouwe viervoeter komt. De larven verstoppen zich in vloerbedekking of kieren van het parket. Daar vormen ze een cocon en verpoppen tot jonge vlooien. De cocons met vlooien kunnen maandenlang in rust overleven. Bij een behandeling tegen vlooien is het dus van belang om de gehele omgeving te behandelen.

Hoe kom je van de vlooien af

Wil je op een milieuvriendelijke manier vlooien bestrijden bij je hond? Vlooien bij de hond zijn goed te bestrijden door witte natuurazijn te gebruiken. Essentie van deze aanpak is dat je de gehele levenscyclus van de vlo aanpakt.

  • Begin met je huis een week lang heel intensief te stofzuigen, iedere dag, om eitjes en larven te verwijderen. Leeg ook de vuilbak van je stofzuiger of doe na het stofzuigen een nieuwe stofzuigerzak in de stofzuiger. Als je dweilt, voeg dan een paar flinke scheuten azijn aan de emmer toe. Let op bij kalkhoudende tegelvloeren, hierop kun je geen azijn gebruiken. Vlooien, maar ook andere insecten, houden van vocht en voelen zich erg op hun gemak in water dat achterblijft in plinten en andere kieren. Maar ze houden niet van azijn. Door de omgeving te behandelen met water met azijn kun je eitjes, larven en poppen van de vlooien doden.
  • Was de hondendeken, hoezen van kussens en matten wekelijks op 60 °C in de wasmachine. Voeg bij de was ook een paar flinke scheuten witte natuurazijn toe. Hierdoor dood je de eitjes en larven. Plaats de hondenmand bij voorkeur op een plek zonder tapijt, bijvoorbeeld op een houten vloer of tegels.
  • Schoonmaken met water en een deel witte natuurazijn werkt goed om vlooien te bestrijden. Vlooien hebben net als andere insecten een hekel aan de geur en het middel reinigt erg intensief. Niet te veel water gebruiken. Met water alleen kun je vlooien niet doden. Zodra er echter witte natuurazijn of afwasmiddel in het water zit, zullen ze het niet overleven. Dit geldt ook voor de eitjes en larven, zij zullen niet uitkomen. Hiermee is water met natuurazijn een duurzame, natuurlijke en milieuvriendelijke aanpak.
  • Vlooien op het dier kun je ook behandelen met witte natuurazijn: Masseer de vacht van je hond met behulp van een zachte doek doordrenkt met witte natuurazijn. Laat de azijn een paar uur intrekken om alle volwassen vlooien te doden, spoel de vacht af met lauw water en was je trouwe viervoeter met shampoo.
  • Laat je hond een (biologische) vlooienband dragen. Doe deze al om voordat de hond last van vlooien heeft. Voorkomen is beter dan genezen. Ook achteraf helpt dit om nieuwe vlooien te voorkomen.

De bestrijding van vlooien blijft erg lastig, blijft er eentje achter dan is de kans groot dat je opnieuw kunt beginnen met bestrijden. Daarbij duurt het weken voor eitjes larven en tenslotte jonge vlooien worden. Het is dus verstandig om de behandeling tegen vlooien minstens drie tot vijf weken te herhalen.

« terug naar hond-en-kat overzicht